Ενδιαφέροντα

Το Φυσικό ακατέργαστο Αλάτι Καλλονής

Τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί η αξία του  φυσικού  θαλασσινού άλατος. Το Το Φυσικό ακατέργαστο Αλάτι Καλλονής είναι ένα εξαιρετικό καρύκευμα που διεγείρει τη σιελόρροια και εκτός από την ανώτερη γεύση του, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα θέλατε να αντικαταστήσετε το κοινό ιωδιούχο αλάτι με θαλασσινό.

ιχνοστοιχεία Περιέχει 92 ζωτικής σημασίας ιχνοστοιχεία, προωθώντας την καλύτερη δυνατή βιολογική λειτουργία και την συντήρηση των κυττάρων και βοηθά στην ισορροπία αλλά και την αναπλήρωση όλων των ηλεκτρολυτών του σώματος.

Αντιθέτως, κατά την υψηλή θερμική επεξεργασία του ανεπεξέργαστου άλατος έως ότου φτάσει στη μορφή του επιτραπέζιου (επεξεργασμένο), αφαιρούνται από αυτό τα περισσότερα φυσικά ορυκτά αφήνοντας ένα προϊόν με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Na. Το επεξεργασμένο αλάτι ανατρέπει την ισορροπία των υγρών και υπερφορτώνει το σύστημα αποβολής. Το σώμα προσπαθώντας να απομακρύνει την υπερδοσολογία NaCl, καταλήγει να θυσιάσει το αποθηκευμένο στα κύτταρα νερό, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα αφυδατωμένα κύτταρα να πεθαίνουν πρόωρα.

Κατά βάρος, το Φυσικό ακατέργαστο Αλάτι με το επεξεργασμένο περιέχουν την ίδια ποσότητα νατρίου. Η εντονότερη γεύση του πρώτου όμως συνεπάγεται και μικρότερη ποσότητα στη χρήση του.

Το επιτραπέζιο-επεξεργασμένο αλάτι πριν από αρκετές δεκαετίες εμπλουτίστηκε με ιώδιο, λόγο μεγάλου αριθμού πληθυσμού με έλλειψη ιωδίου και ανάπτυξη βρογχοκήλης. Και ενώ πράγματι έχει βοηθήσει στην εξάλειψη της βρογχοκήλης, αντιθέτως έχει αυξηθεί η συχνότητα του υποθυρεοειδισμού. Το Φυσικό ακατέργαστο Αλάτι Καλλονής περιέχει μικρότερες ποσότητες ιωδίου και ενώ μπορεί στο τελικό προϊόν το επεξεργασμένο αλάτι να περιέχει περισσότερο ιώδιο από το θαλασσινό, στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή δεν παρουσιάζουν έλλειψη σε αυτό το θρεπτικό συστατικό. Αν παρόλα αυτά υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη πρόσληψη ιωδίου μπορείτε να βρείτε θαλασσινό ακατέργαστο αλάτι εμπλουτισμένο με ιώδιο.Αλάτι Φυσικό OLISTICON

Παρά το γεγονός πως το θαλασσινό αλάτι προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά και οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με το επιτραπέζιο αλάτι, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως το νάτριο πρέπει να καταναλώνεται στο ελάχιστο. Λόγω της έντονης γεύσης του θαλασσινού άλατος, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα που χρησιμοποιείται στο φαγητό σας. Μισό κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι αρκεί για το φαγητό μιας 4μελούς οικογένειας.

Δεν πρόκειται για το πολύ φτηνό αλάτι που βρίσκετε σχεδόν αποκλειστικά στα ράφια των super market.

Δυστυχώς αποτελούσε είδος πολυτελείας που μόνο οι καλοί σεφ γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν. Όμως τα τελευταία χρόνια αρχίζει να αναγνωρίζεται και πάλι η θρεπτική αξία του που αν και ελαφρώς πιο ακριβό από το ραφιναρισμένο, μπαίνει ξανά στην κουζίνα της νοικοκυράς.

Γιατί όμως τόσο ενδιαφέρον για Το Φυσικό ακατέργαστο Αλάτι Καλλονής ;

Είναι το μόνο είδος αλατιού που με σιγουριά το κατατάσσουμε στα θρεπτικά αρτύματα αφού περιέχει 92 στοιχεία του περιοδικού πίνακα (μέταλλα και ιχνοστοιχεία) που είναι  απαραίτητα για την υγεία των κυττάρων μας!

Βοηθάει σημαντικά στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου, προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα, έχει αντιαλλεργική δράση, προστατεύει από κράμπες το μυϊκό σύστημα, δυναμώνει τα οστά κι ενισχύει την καλή ερωτική διάθεση.

Και το σημαντικότερο, ρυθμίζει την πίεση του αίματος και δεν προκαλεί κατακράτηση υγρών!

Αυτό όμως  έρχεται σε αντίθεση με ό,τι μας έλεγαν μέχρι τώρα οι γιατροί και οι διαιτολόγοι για το αλάτι και η εξήγηση είναι απλή:

Η βασικότερη αιτία της υπέρτασης και των κατακρατήσεων είναι η υψηλή λήψη νατρίου. Το ραφιναρισμένο αλάτι είναι εμπλουτισμένο σε νάτριο κατά 40% περίπου περισσότερο από την αρχική του φυσική μορφή. Λόγω της επεξεργασίας, του έχουν απομείνει μόνο 2 από τα 92 στοιχεία, δηλαδή το νάτριο και το χλώριο (χλωριούχο νάτριο είναι η χημική ονομασία του ραφιναρισμένου αλατιού-NaCl). Σε κάποιες περιπτώσεις είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο και κάλιο αλλά ακόμα κι έτσι δεν έχει τίποτα από την αρχική του θρεπτική αξία.

Το  αποτέλεσμα είναι η διαταραχή της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας των κυττάρων. Αυτή είναι η ικανότητα του κυττάρου να διατηρεί ισορροπία στα υγρά του μέσα και έξω από αυτό και η οποία προάγει την ομοιόστασή του, δηλαδή την μόνιμη ομοιογένειά του.

Η αυξημένη συγκέντρωση νατρίου επομένως προκαλεί κακή υγεία στα κύτταρα που μεταφράζεται σε κατακρατήσεις, υπέρταση, αθηροσκλήρωση, καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια ενώ φαίνεται πως πυροδοτεί ακόμα και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΛΛΟΝΗΣΆρα να προτιμάτε τη χρήση του θαλασσινού μη ραφιναρισμένου αλατιού όπως π.χ. το φυσικό αλάτι από τις αλυκές της Καλλονής στη Μυτιλήνη ή του Μεσολογγίου, που σε συνδυασμό με μια πληθώρα άλλων ανεπεξέργαστων τροφών  στην καθημερινή διατροφή αποτελεί το μέσον για μια άριστη σωματική και ψυχική υγεία.

Δεδομένου ότι έχει φυσική, έντονη γεύση, μισό κουταλάκι του γλυκού αρκεί για το φαγητό μιας 4 μελής οικογένειας . Συστήνεται και σε υπερτασικούς με τη συγκατάθεση πάντα του γιατρού.

Επειδή είναι σε χοντρές νιφάδες, χρησιμοποιείστε έναν μύλο πιπεριού. Κυκλοφορεί επίσης και σε υγρή μορφή που είναι αρκετά εύχρηστη. Θα το βρείτε πια όχι μόνο στα καταστήματα με βιολογικά αλλά και σε μεγάλα super market ανάλογα με τη συσκευασία και τον τόπο προέλευσης.

Πηγές:

Ελένη Ν. Φουσέκα
Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Στέλλα Η. Σαρηπαναγιώτου
Διατροφολόγος
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity