Ενδιαφέροντα

Πηγή ζωής το φυσικό θαλασσινό αλάτι!

Πηγή ζωής το φυσικό θαλασσινό αλάτι!

Πηγή ζωής για τον άνθρωπο το φυσικό θαλασσινό αλάτι. Η ιστορία του αλατιού είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ανθρώπου επειδή είναι απαραίτητο για την επιβίωση του. Το έμβρυο αναπτύσσεται στο αλμυρό αμνιακό υγρό και το μητρικό γάλα περιέχει επίσης αλάτι.

Για πολλά χρόνια αποτελούσε είδος πολυτελείας που μόνο οι καλοί σεφ γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν. Τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί η αξία του φυσικού θαλασσινού άλατος και μπαίνει ξανά στην κουζίνα του σπιτιού μας. Το φυσικό ανεπεξέργαστο αλάτι είναι ένα εξαιρετικό καρύκευμα που διεγείρει τη σιελόρροια και εκτός από την ανώτερη γεύση του, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα θέλατε να αντικαταστήσετε το κοινό ιωδιούχο αλάτι με θαλασσινό.

Στη αγορά, μπορούμε να βρούμε δύο διαφορετικούς τύπους άλατος: Ακατέργαστο ή ΜΗ ραφιναρισμένο αλάτι (θαλασσινό αλάτι), το οποίο αποτελείται από 84% χλωριούχο νάτριο και 16% άλλα μέταλλα και το Εξευγενισμένο ή ραφιναρισμένο αλάτι, το οποία αποτελείτε από 97,5% χλωριούχο νάτριο (NaCl) και περίπου 2,5% χημικά πρόσθετα.

Το ακατέργαστο αλάτι παράγεται μέσω της εξάτμισης του θαλασσινού νερού στον ήλιο. Κάποιες φορές είναι ελάχιστα επεξεργασμένο, σε τέτοιο βαθμό όμως που η επεξεργασία αυτή αφήνει αναλλοίωτα πολλά από τα φυσικά ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, βρώμιο και φώσφορο κ.α. Περιέχει 92 ζωτικής σημασίας ιχνοστοιχεία, προωθώντας την καλύτερη δυνατή βιολογική λειτουργία και την συντήρηση των κυττάρων και βοηθά στην ισορροπία αλλά και την αναπλήρωση όλων των ηλεκτρολυτών του σώματος.

Το εξευγενισμένο ή ραφιναρισμένο αλάτι, αντιθέτως, κατά την υψηλή θερμική επεξεργασία του ανεπεξέργαστου άλατος έως ότου φτάσει στη μορφή του επιτραπέζιου (επεξεργασμένο), αφαιρούνται από αυτό τα περισσότερα φυσικά ορυκτά αφήνοντας ένα προϊόν με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Na. Το επεξεργασμένο αλάτι ανατρέπει την ισορροπία των υγρών και υπερφορτώνει το σύστημα αποβολής.

Σε ότι αφορά το βάρος, το ανεπεξέργαστο αλάτι με το επεξεργασμένο περιέχουν την ίδια ποσότητα νατρίου. Η εντονότερη γεύση του όμως ανεπεξέργαστου, συνεπάγεται και μικρότερη ποσότητα στη χρήση του.

Όπως καταλαβαίνεται λοιπόν το φυσικό ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι δεν έχει καμία σχέση με το βαριά ραφιναρισμένο αλάτι που θα βρείτε στο εμπόριο Το φυσικό θαλασσινό αλάτι περιέχει 92 απαραίτητα μέταλλα, ενώ το ραφιναρισμένο (που είναι παραπροϊόν της χημικής βιομηχανίας) περιέχει μόλις δύο στοιχεία – νάτριο (Νa) και χλώριο (Cl).

Το φυσικό θαλασσινό αλάτι από τις αλυκές των Κυθήρων ή της Καλλονής στη Μυτιλήνη ή του Μεσολογγίου, που σε συνδυασμό με μια πληθώρα άλλων ανεπεξέργαστων τροφών στην καθημερινή διατροφή αποτελεί το μέσον για μια άριστη σωματική και ψυχική υγεία.

Είναι το μόνο είδος αλατιού που με σιγουριά το κατατάσσουμε στα θρεπτικά αρτύματα αφού περιέχει 92 στοιχεία του περιοδικού πίνακα (μέταλλα και ιχνοστοιχεία) που είναι απαραίτητα για την υγεία των κυττάρων μας. Βοηθάει σημαντικά στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου, προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα, έχει αντιαλλεργική δράση, προστατεύει από κράμπες το μυϊκό σύστημα, δυναμώνει τα οστά, ενισχύει την καλή ερωτική διάθεση, ρυθμίζει την πίεση του αίματος και δεν προκαλεί κατακράτηση υγρών.